Biedronki w spiżarni

Jesień to czas kiedy robimy przetwory z owoców i warzyw przygotowując zapasy na zimę. Przedszkolaki z grupy Biedronki uczyły się jak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, a zwłaszcza tych z domowych zapasów. Realizując temat – „Przetwory na zimę”- dowiedziały się, że sposobów na przechowywanie żywności na zimę jest wiele (suszenie, wekowanie, pasteryzowanie, smażenie, kiszenie,  mrożenie itp.). Przedszkolaki podjęły się w kąciku gospodarczym przygotowania kompotów z jabłek, dzieci poznały niezbędne składniki oraz czynności, które należy wykonywać aby powstały przetwory. W kąciku badawczym degustowaliśmy różne rodzaje przetworów- kwaśne ogórki, chrupiące jabłka i słodki dżemik. W kąciku darów powstały przetwory z darem 1.2. Kolorowe kulki z bibuły zmieniły się w jabłka, śliwki i gruszki w kąciku twórczym. Biedronki lubią takie zajęcia.

Opublikuj w swoim portalu

Autorem wpisu jest: redaktor