-
08 kwietnia 2016
Dzisiaj Motylki ochoczo i z pełnym zaangażowaniem robiły ciasteczka. Poznały produkty potrzebne do ich zrobienia i samodzielni dosypywały je do Miksera, a także formowały ciasto.
Następnie ciasteczka zostały upieczone w przedszkolnej kuchni, a dookoła rozchodził się niezmiernie apetyczny zapach…
Przyjemnie było robić ciasteczka, a jeszcze przyjemniejsza była ich degustacja 😀
Przepis na ciasteczka dla zainteresowanych:)
Składniki:
- 1 paczka kleiku ryżowego (190 g), bezsmakowego
- 3 jajka
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 4 czubate łyżki sezamu
Ponadto:
- dżem do wypełnienia ciastek
W misie miksera umieścić masło i oba cukry; utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.
Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.
Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem.
Opublikuj w swoim portalu