Zdrowa Cukiernia -„Chrupiące ciasteczka”

Dzisiaj Motylki  ochoczo i z pełnym zaangażowaniem robiły ciasteczka.  Poznały produkty potrzebne do ich zrobienia i samodzielni dosypywały je do Miksera, a także formowały ciasto.

Następnie ciasteczka zostały upieczone w przedszkolnej kuchni, a dookoła rozchodził się niezmiernie apetyczny zapach…

Przyjemnie było robić ciasteczka, a jeszcze przyjemniejsza była ich degustacja 😀

Przepis na ciasteczka dla zainteresowanych:)

Składniki:

  • 1 paczka kleiku ryżowego (190 g), bezsmakowego
  • 3 jajka
  • 250 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 4 czubate łyżki sezamu

Ponadto:

  • dżem do wypełnienia ciastek

W misie miksera umieścić masło i oba cukry; utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu, do połączenia. Do powstałej masy wsypać pozostałe składniki z przepisu i zmiksować do połączenia.

Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Piec w temperaturze 180ºC przez 20 – 25 minut (piekłam około 15 minut), do ciemnozłotego koloru.

Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem.

Opublikuj w swoim portalu

Autorem wpisu jest: redaktor